May udfordrer oprørere i kamp om brexit

Press quote (Borsen)
12 June 2018

Ønsket om medlemskab af det indre marked får May med stor sandsynlighed stemt ned, for både Det Konservative Parti og Labour er imod, understreger Sam Lowe, research fellow ved den EU-venlige tænketank Centre for European Reform.

Men særligt ændringsforslaget om, at Storbritannien skal blive i en toldunion med EU, kan blive en hovedpine for May, selvom den ændrede lovtekst kun kræver, at regeringen skal rapportere til parlamentet, hvad den gør for at sikre en aftale om toldunionen. “De praktiske implikationer er ikke store, men de politiske implikationer kan blive ret betydningsfulde, hvis der er et klart signal til regeringen om, at der ikke er et parlamentarisk flertal for at forlade toldunionen,” siger Sam Lowe.

Mays ønske om at forlade toldunionen er et af de mest omstridte aspekter af brexit i britisk politik lige nu med enorm betydning for både bri-tisk erhvervsliv og dansk eksport til Storbritannien. Og med både Mays regering og parti splittet i sagen kan et nederlag være med til at presse premierministeren tættere på en toldunion, mener Sam Lowe.

“Nogle argumenterer for, at regeringen vil være tilfreds med at tabe afstemningen om toldunionen. De vil ikke sige det eksplicit, men på en måde vil det tvinge regeringens hånd i en retning, som mindst halvdelen af regeringen vil være ret komfortabel med og træffe en regeringsbeslutning for dem, som bryder dødvandet,” siger han.