Sandhedens øjeblik for Europa

Sandhedens øjeblik for Europa

Press quote (Information.dk)
30 August 2014
Ian Bond fra Centre for European Reform peger også på situationen i Ukraine som den mest presserende udfordring for en ny europæisk udenrigschef, men fremhæver også IS’ fremmarch i Irak.

"Det vil teste EU’s evne til at koordinere udenrigspolitik og justitspolitik. Man må både håndtere, hvad der sker i de berørte lande i Mellemøsten, men også hvad der sker inden for EU’s egne grænser. Her kan udenrigschefens evne til at koordinere de forskellige områder potentielt blive afgørende."

Den afgående udenrigschef, den 58-årige britiske baronesse Lady Catherine Ashton fra Lancashire i Storbritannien, har ifølge kri- tikere ikke formået at skabe respekt om embedet, der blev indført med vedtagelsen af Lissabon-traktaten med henblik på at give EU en samlet stemme i udenrigspolitiske anliggender.

Alligevel mener Ian Bond, at Ashton har spillet en produktiv rolle i forhandlingerne om det iranske atomprogram.

"Der er ingen tvivl om, at hun har arbejdet meget effektivt på et særdeles vanskeligt område, hvor hun har nydt stor respekt fra vigtige spillere som USA, Storbritannien, Rusland, Frankrig og Kina, såvel som fra iranerne. Her har hun spillet en vigtig rolle."