Камерън тръгва на неравен поход

Камерън тръгва на неравен поход

Opinion piece (Capital bg)
09 June 2015

Британският премиер иска да реформира ЕС. Някои от промените са постижими и нужни, други - невъзможни

Не е ясно дали тези неща изискват промяна в европейските договори и според мен повечето могат да се осъществят в рамките на съществуващите клаузи", обяснява пред "Капитал" Иън Бонд от лондонския Centre for European Reform (CER).

"Технически това може да изисква промяна в договорите, но може и неформално да се сключи споразумение, че ако достатъчен брой национални парламенти са против някой закон, тогава Европейската комисия ще го оттегли. Това е област, в която също може да се постигне съгласие", казва Бонд.Третият набор от искания, включващ свободното придвижване на работници и имиграцията, са най-спорни.

"Тук Камерън лесно може да изпадне в беда, а това е темата, от която се интересуват повечето британски евроскептици. Тази област не може да се промени, без да се променят договорите. Може да се направят някои неща за сигурността на националната социална система, но трябва да се гарантира, че няма да има дискриминация между британците и останалите европейски граждани. Правителството вероятно може да реши, че ако чужденци идват във Великобритания и не възнамеряват да работят, те не трябва да имат достъп до определени социални помощи. Но всяка промяна, която се отнася до свободното движение на работници, ще изисква промени в договорите и ще бъде невъзможно да се постигне съгласието на останалите 27 страни в ЕС", обобщава анализаторът от CER.