De keuze voor de Brexit werkte als rem op de Britse economie

Press quote (NRC)
28 January 2020

Ook econoom John Springford van denktank Centre for European Reform in Londen, gebruikte de dubbelgangermethode. Maar hij is er ook weer mee gestopt, omdat het risico op fouten volgens hem toeneemt, nu het referendum langer geleden is. Springford liet een algoritme een mandje samenstellen van 22 hoogontwikkelde landen, waaronder de VS, Duitsland en Australië. Hij kwam uit op een verlies voor de Britse economie van 2,9 procent tot in juni 2019.

Maar, zo zegt Springford aan de telefoon, het maakt nogal wat uit welke landen er in het mandje zitten. „De groei in de VS ligt boven de trend, door de belastingverlaging en stimulering van Trump. Haal je de VS uit de dubbelganger, dan is het Britse verlies opeens een stuk lager: 2,2 procent. Hoe langer het referendum geleden is, hoe meer er gebeurt dat niets met Brexit te maken heeft.” Springford stopte daarom met de methode.

Niettemin denkt Springford dat al die dubbelgangeronderzoeken (er zijn er nog meer, van onderzoeksinstituut CEPR en van de bank Goldman Sachs) niet toevallig hetzelfde effect sorteren: het referendum werkte op de Britse economie als een rem.